top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıKIVILCIM CAYLI

Bir Girişimcinin Sahip Olması Gereken 7 Şey

Güncelleme tarihi: 6 Haz 2022


Bir Girişimcinin Sahip Olması Gereken 7 Şey
Fotoğraf: Shannon Rowies | Unsplash

1. Sağlıklı Tatminsizlik

Girişimci, mevcut bir durumdan, üründen veya hizmetten rahatsız olacak. Girişimciyi girişimci yapacak şey de, bu duruma verdiği tepki. Herhangi bir durumdan rahatsız olan bir insanın devamlı söylenmesine, mutsuzluğunu sürdürmek pahasına bu duruma kayıtsız kalmasına, ya da kendini ve etrafını bunaltacak şekilde sürekli bu durumdan mutsuzluğunu belli etmesine alışkınız. Girişimci ise böyle bir duruma “sağlıklı” bir tepki vermeli. Yani, bu istenmeyen durumu değiştirecek bir ürün/hizmet/eylem planlayabilmeli ve hayata geçirebilmeli. Elon Musk iyi bir örnektir.


2. Kararlılık (Katır inadı?)

Girişimcinin hayatı müşterisini, yatırımcısını, ortağını, piyasayı, alacaklısını, borçlusunu, tedarikçisini ve dahi ninesini/dedesini herhangi bir konuda ikna etmeye çalışmakla geçecek! En zoru, hayat arkadaşınızı “doğru yolda” olduğunuzu inandırmaya çalışmak olacak. Bunu her gün yapacaksınız. Bu nedenle girişimcinin “kararlı ve azimli” olması şart. Bu noktayı iyice açıklamak istiyorum: Yanlış bir iş modelinde veya üründe ısrar etmek sizi “limbo”ya yollayacaktır. Yanlış şeyde ısrar etmek, kararlılık değil inatçılıktır. Girişimcinin bilgesi de yanlışta değil doğruda ısrar eder. Yani, “yıkılmamak”ta, “başarılı olmak”ta, “vazgeçmemek”te, “başarılı olmak”ta kararlı olacaksınız. Geri kalan her şey teferruattır. Denenir, işe yarıyorsa devam edilir, işe yaramıyorsa işe yarama olasılığı olan başka bir yöntemle değiştirilir ve tekrar denenir.


3. Çok çalışmak

Gerçekten çok çalışacaksınız. Öyle böyle değil. Cuma akşamı mesaiye kalmak, ya da izinden iki gün önce dönmekten bahsetmiyorum. Yemek, uyku ve benzeri biyolojik ihtiyaçlar dışında sadece çalışacaksınız. Sosyal ihtiyaçlar? Yok öyle bir şey! Meşhur ve başarılı olmuş girişimciler tersini söylerler. Siz de banka hesabınızda birkaç milyar dolar olduğunda aynı şeyleri söyleyebilirsiniz. Hakikaten böyle bir durumda çok çalışmak ahmaklık olabilir. Ama o güne kadar, gerçekten çok çalışmalısınız. Bu bir paradigma değişimi (mindshift) olmalı. Dinlenmek veya eğlenmek için hafta sonunu değil, işe dönmek için hafta başını iple çekmelisiniz.


4. Para

Romantik bir girişimcinin, ya da Z kuşağı bir teknogirişimcinin en sevmediği konu herhalde budur. Bu konuyu sevmek zorunda değilsiniz. Lisede sevmediğiniz bir dersin sevmediğiniz bir konusundan sınava girecekmiş gibi düşünebilirsiniz. Emin olun, sınavda bu konudan çok soru çıkacak! Start-up dünyasında sürekli “paranın çok da önemli olmadığı”, “iyi bir fikir için paranın ‘bir şekilde’ bulunabileceği” söylenir. Doğrudur, para “bir şekilde” bulunur. Bu “şekiller” sizin cebiniz, dostlarınızın/ailenizin cebi, ortağınızın cebi, yatırımcınızın cebi veya müşterinizin cebidir. Şu ya da bu şekilde para bulmanız gereklidir, bulmadan yola çıkmayın.


5. Motivasyon

Motivasyon önemlidir tabii. Bununla ilgili yüzlerce kitap ve web sitesi, milyonlarca sayfa yazı, binlerce “keynote speaker” ve “motivational speaker” var. Bir noktada otomatik olursunuz. Artık etki etmemeye başlar. Aynı “sağlıklı beslenme” rehberleri gibidir bunlar. Bu rehberlerde yer alan her şeyi her gün ve önerilen miktarlarda yemek, eğer geri zekâlı bir ejderha değilseniz, mümkün değildir! Bir süre sonra kayıtsız kalmaya başlarsınız. Okursunuz, “like” edersiniz, geçersiniz ve unutursunuz. Motivasyon reçeteleri de böyledir, hepsini sürekli ve bir arada yapamazsınız. Halbuki motivasyon işi basittir: (Bu işte) var mısın, yok musun? Varsan, gerisi teferruattır, halledersin. Yoksan, yine gerisi teferruattır, halledemezsin.


6. Network

“Herkes tanıdığıyla iş yapıyor, ben ne yapayım” ezberinden kurtulun. Evet herkes tanıdığıyla iş yapıyor ama “o” anlamda değil. Burada iltimas, liyakatsizlik veya nepotizmden bahsedilmiyor. Başarılı olmak bir kaynak yönetimi işidir ve networkünüz değerli bir kaynaktır. İşe alacağınız kişilere, işi satacağınız kişilere, doğru müşterilere, size destek olacaklara, tedarikçilere, kanun koyucu ve düzenleyicilere, teknoloji geliştiricilere ulaşmalısınız. Bu kişilere ulaşmak için doğru zamanda doğru yerde bulunmalı, doğru aracılar kanalıyla doğru mesajları verebilmelisiniz. Yani burada şans veya “torpil” yok, metodik bir yaklaşım ve çaba var. Unutmadan, kimi tanıdığınız kadar kimin sizi tanıdığı da önemli. Network geliştirmeyi küçümsemeyin, zaman ve kaynak ayırın. Bunu iyi yapmak zorundasınız.


7. Şans?

Olağanüstü talihli veya olağanüstü talihsiz koşullarda doğanlar hariç, hayatta çoğumuzun eline aşağı yukarı aynı kartlar gelir. Farklılığı yaratan bu kartları nasıl oynadığımız. Önceki 6 maddede yer alanlara sahipseniz, sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlıkları da yerindeyse yeterince şanslısınız, fazladan şansa ihtiyacınız yok…


Kıvılcım Çaylı

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page